Leuk in huis
Image default
Bloemen en Planten

Hoe snoei je een perenboom?

Hoe snoei je een perenboom na 3 jaar

In dit laatste deel van deze driedelige serie over de perenboom van Tuincentrum Overzicht.nl vertellen wij u alles over het snoeien van een volwassen perenboom. Als we het hebben over een volwassen perenboom dan bedoelen we bomen vanaf drie jaar oud. Moet uw perenboom nog geplant worden of is hij jongen dan drie jaar lees dan eerst een van de andere twee artikelen uit deze serie. Hieronder treft u de links aan naar de andere twee tuinartikelen over de perenboom:

Wanneer moet u een perenboom snoeien?

Een peer behoort tot de categorie pitvruchten, evenals de appel. De wintersnoei van pitvruchtbomen vindt plaats ergens tussen november en februari als de boom uitgebloeid is, het droog is en er de komende week geen vorst wordt verwacht. Een perenboom mag ook in andere periodes worden gesnoeid maar de winter geniet om een aantal redenen de voorkeur, er is meer tijd omdat veel andere tuinwerkzaamheden stilliggen en het snoeien wordt een stuk makkelijker als de bladeren en vruchten van de boom zijn. Een bijkomend voordeel van het in de winter snoeien van een boom is dat de sapstromen dan traag zijn en de boom er dus minder schade aan over zal houden.

Waarom moet een perenboom worden gesnoeid?

Bij het snoeien van een peren- of appelboom praten we over twee verschillende soorten snoei met beide een ander doel: 

  1. Wintersnoei om vorm in de boom te houden met niet al teveel gesteltakken (maximaal 8) en om de vorming en groei van scheuten en vruchtknoppen te stimuleren.
  2. Zomersnoei om de groei te beperken en er daarmee voor te zorgen dat er betere vruchtvorming is. 

Pak de knipschaar en takkenzaag er maar bij, we gaan de perenboom snoeien!

Wintersnoei van de perenboom

De wintersnoei moet er dus voor zorgen dat er een evenwichtige boom ontstaat die in de juiste vorm groeit en daarmee ook de groei van vruchtknoppen stimuleert. Een goed gevormde perenboom is een boom waarbij de kruin niet te vol is en de gesteltakken richting de zijkant (horizontaal) groeien. Een goede gesteltak heeft twijgen die onder een hoek van 45 graden groeien en geen andere takken in de weg zitten. In deze vorm vangen de vruchten die aan deze twijgen gaan groeien veel zonlicht en dit komt de groei en kwaliteit van de peren ten goede!

De wintersnoei van de perenboom in zes etappes

Een perenboom heeft verschillende onderdelen welke u moet kennen en herkennen voordat u aan de snoei begint:

  1. Gesteltakken: De hoofdtakken van de boom, dit mogen er bij een perenboom maximaal acht zijn, groeien er meer zaag deze dan gelijk aan de stam af.
  2. Scheuten: Scheuten groeien op de gesteltakken, dit zijn jonge dunnen takken waaraan bloem- en bladknoppen zullen groeien.
  3. Twijgen: Twijgen zijn sterke scheuten die niet gesnoeid zijn en doorgegroeid zijn tot volwassen stevige takken waaraan weer nieuwe scheuten zullen groeien.

Als de boom volwassen is en de juiste vorm heeft dan worden de gesteltakken niet meer gesnoeid, de groei stopt dan vanzelf. Snoeit u deze wel dan ontstaan er nieuwe takken die later vruchtdragend zullen worden, de boom wordt dan steeds groter. We gaan ervan uit dat uw boom de juiste omvang heeft bereikt en dat er dus geen nieuwe vruchtdragende takken meer gevormd moeten worden. De snoeibeurt in zes etappes:

  1. Snoei dood en ziek hout helemaal weg.
  2. Snoeien sterk omhoog (verticaal) groeiende scheuten van de stam en gesteltakken af. De scheuten knipt u af net boven het gerimpelde deel van de tak waar de scheut uit is ontstaan. Dikke takken die omhoog groeien kunnen eventueel worden afgezaagd met een takkenzaag. Zorg er gelijk voor dat de tak een andere groeirichting krijgt. De tak groeit verder in de richting waar u hem naartoe afknipt.
  3. Snoei twijgen zonder scheuten helemaal weg, aan deze twijgen heeft u niets want deze gaan geen vruchten dragen. Door ze te snoeien ontstaat er een nieuwe twijg met hopelijk meer scheuten.
  4. Nu houdt u als het goed is de gesteltakken over samen met de scheuten. De scheuten die elkaar in de weg komen te zitten dienen verwijderd te worden, dit zijn de scheuten die de andere het zonlicht ontnemen of elkaar kruizen.
  5. De overige scheuten snoeit u af ter hoogte van een bloemknop of net na een vertakking van die scheut. Bloemknoppen snoeit u niet af, bladknoppen snoeien we af op ongeveer twee centimeter vanaf de gesteltak. Bij twijfel kunt u wachten tot de eerste knoppen gaan bloeien in het voorjaar, dit zijn dan de bloemknoppen.
  6. Tot slot snoeit u ook de kroon van de boom zodat het zonlicht de horizontale takken goed kan bereiken. De hoofdtak die veelal recht omhoog groeit zaagt u niet af, deze beschermt de plant tijdens hevige sneeuwval.

Zomersnoei van de perenboom

Zomersnoei is meer een onderhoudsbeurt dan een echte snoeibeurt. In de zomer bekijkt u de boom en verwijdert u de takken die elkaar in de weg zitten en takken die andere vruchten het zonlicht sterk ontnemen. Ook kunt u de zwakke peren alvast verwijderen zodat de boom haar krachten alleen gebruikt voor de beste vruchten. Zijn er ondanks de wintersnoei nog takken die in de weg zitten voor de boom of uzelf dan kunt u deze gewoon verwijderen!

Zeven perenboom weetjes

  1. Peren groeien graag op voedzame doorlatende grond die iets aan de zure kant of neutraal is en hij houdt van een zonnetje maar niet van natte voeten.
  2. Een perenboom geeft pas laat vruchten, het kan wel zes tot acht jaar duren voor er goede peren geoogst kunnen worden.
  3. Als een perenboom te groot wordt dan kan hij de sapstromen niet meer tot bovenin doorsturen en zullen de takken daar slap worden of dood gaan. Doet u niets dan sterft de boom van boven naar beneden helemaal af, snoeien dus.
  4. Jonge perenbomen kunnen beter niet bemest worden omdat hierdoor vruchten vroegtijdig kunnen afvallen.
  5. Peren rijpen niet aan de boom, ze zijn plukrijp zodra ze van donkergroen naar een wat geligere kleur verschieten. Pluk ze met een opdraaiende beweging naar boven, laat de peer niet los dat is deze nog niet plukrijp.
  6. Heeft een perenboom te veel vruchten dan loost deze er zelf een aantal zodat hij goed voor de overige vruchten kan zorgen. Eventueel kunt u er zelf nog een aantal verwijderen, uiteraard de zwakste.
  7. Het eerste jaar ontstaat een scheut, het tweede jaar worden vruchtknoppen gevormd en pas het derde jaar groeien en vruchten aan de scheuten.

Met deze tips kunt u uw perenboom netjes bijhouden, zodat u ieder jaar zoveel mogelijk vruchten van zo goed mogelijke kwaliteit kunt plukken! Ik zef maar zo, daar plukt u later de vruchten van!

 

Bron van dit artikel : http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2591/hoe-snoei-je-een-perenboom