Leuk in huis
Image default
Woning en Tuin

Tafel, trefpunt van toegepaste kunst

Een woonkamer zonder grote tafel voelt kaal aan. Ben je er ooit wel eens eentje tegengekomen zonder? In bijna elke kamer is de eettafel het kloppende hart, de plek waar je socialiseert, eet, werkt, studeert en speelt. En dat was in alle tijden al zo. Het gebruik van tafels in het westen is zo’n dertig eeuwen oud. De Grieken en de Romeinen schoven voor het eerst aan bij dit meubel in Europa. Destijds waren die tafels monumenten op zichzelf, met bronzen poten, met een voetstuk waarop een mythisch figuur of een fantasiewezen. Versieren konden de Romeinen wel. In de middeleeuwen waren fraaie tafels voorbehouden voor de hoogste klassen en stonden ze in kerken, kloosters en kastelen. Ze werden veelal benut voor chique diners.

Eettafels als siertafels

Na de middeleeuwen werden de huizen van de welgestelden rijker qua interieur. Het renaissance meubilair vond zich een weg in de kamers van de adel en de gegoede burgerij. Ook het fenomeen siertafel kwam op. De druk gedecoreerde tafels van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV getuigen daarvan. Naast eettafels werden ook thee tafels en bijzettafels populair. Tot dan was hout het belangrijkste materiaal. Maar in de 20e eeuw namen ook metaal, kunststof en glas die rol soms over.

De tafel en de toegepaste kunst

Tafels en toegepaste kunst zijn in de geschiedenis vaak het huwelijk aangegaan. Elke kunststijl werd wel toegepast in het meubilair. Van barokke Spaanse tafels tot zwierige rococo tafels uit Frankrijk. Tijdens de wisseling van de 19e met de 20e eeuw ontstond in Nancy een nieuwe toegepaste stijl: die van de art nouveau. Daarmee werden tafels vormgegeven in de zogenaamde zweepslagstijl. Denk je er vandaag de dag aan om een eettafel te kopen, dan zul je waarschijnlijk niet in toegepaste kunststijlen gaan denken.

De tafel in ‘kunststijl’

Maar toch neem je die kunststijlen wel mee in je aankoopbeslissing. Want bij elke interieur- of woonstijl past namelijk een kunststijl soms wel, soms een beetje, soms minder. Hoe vertaalt zich dit naar de woonstijlen toe? Een aantal voorbeelden:

  • Minimalistische woonstijl: bauhaus stijl
  • Scandinavische woonstijl: stijl van romantiek of realisme
  • Moderne woonstijl: art deco stijl of nieuwe zakelijkheid
  • Klassieke woonstijl: barok-, rococo- of neoclassicistische stijl
  • Bohémien woonstijl: oosterse stijlen
  • Industriële woonstijl: conceptuele stijl of art brut

Vorm en grootte van tafels

Heb je je huis in een persoonlijke interieurstijl vormgegeven? Dan kies je dus een tafel die bij die stijl past. Daarna kun je je buigen over de vorm. In het algemeen passen rechthoekige tafels goed bij een grote ruimte en ronde tafels als je woonruimte beperkt is. Gebruik je de tafel vooral sociaal? Overweeg dan eens een vierkant model. Dan zit iedereen even dicht bij elkaar en dat bevordert de intimiteit en de gezelligheid. En kies daarna de grootte naar het aantal mensen dat er dagelijks omheen gaat zitten. Houd een paar stoelen beschikbaar voor gasten. Woon je alleen of met een partner? Dan zijn vier stoelen van Home By Hauwert vaak voldoende. Heb je een gezin met drie kinderen? Indien er ruimte genoeg is, denk dan toch snel aan een model waar minstens acht stoelen omheen kunnen. Als je niet genoeg ruimte hebt voor grote tafels, koop er dan een kleintje die uitschuifbaar is. Wanneer er dan bezoek mee blijft eten, kun je de eettafel in een ommezien vergroten.